09 juni 2017

Koolhydraatarme eiwitrepen met walnoten

Eiwitrepen zijn tegenwoordig helemaal hot. Waar vroeger alleen sporters eiwitrepen aten, zit tegenwoordig half Nederland aan de eiwitrepen. Ze zijn gezond, dus we eten ze! Ze gaan mee naar school, in de trein, naar het werk en natuurlijk naar de sportschool.
De meeste eiwitrepen hebben alleen één groot nadeel, ze zijn behoorlijk duur. Je betaalt al snel een euro per reep, en ik vind dat best prijzig voor een tussendoortje...
Daarbij bevatten veel eiwitrepen naast extra eiwitten ook nog een flinke portie suiker óf zoetstoffen en zijn ze zeker niet koolhydraatarm.

Ik besloot om zélf eiwitrepen te maken. De bestaande recepten op internet bevatten vaak veel pindakaas en honing als 'plakmiddel'. Omdat ik niet teveel zoete ingrediënten wil gebruiken, koos ik ervoor om de eiwitrepen in de oven te bakken en te 'plakken' met ei.
Ik gebruikte voor deze repen soja proteïne, want die moest op. De 'gewone' eiwitpoeder van ei kan natuurlijk ook. Hennepeiwit is ook een aanrader!

Ingrediënten voor 12 repen:

100 gram eiwitpoeder
25 gram haverzemelen
200 gram Griekse yoghurt
60 gram kokosolie
100 gram hazelnootpasta
25 gram cacaopoeder
100 gram pindapasta
2 eieren
snuf zout
100 gram walnoten in stukjes
30 ml water
25  gram Steviala Kristal Sweet
2 el kokosrasp

Bereiding:

Bij deze repen deed ik de walnoten
bovenop in plaats van door het beslag.
Breek de eieren boven een grote mengkom en roer ze los. Voeg de Griekse yoghurt, het water en de gesmolten kokosolie toe. Schep nu de hazelnootpasta en pindakaas erbij en roer alles goed door. Voeg daarna het eiwitpoeder, de haverzemelen, de Steviala Kristal Sweet en de cacao toe en meng alles weer goed. Het is een taai, vrij dik mengel. Als roeren met een lepel niet lukt, gebruik dan een vork om alles te 'prakken'.
Roer als laatste de stukjes gehakte walnoot door het mengsel en voeg een snufje zout toe.

Bekleed een broodbakvorm (26x13 cm) met bakpapier en schep het mengsel erin. Druk het met een lepel goed aan en strijk het glad. Dit is een stuk makkelijker met een natte achterkant van de lepel.
Strooi als laatste het kokasrasp over het beslag. Bak de eiwitrepen 25 minuten op ongeveer 160°C.
Laat de repen afkoelen in de vorm en snijd het baksel daarna in 12 repen of stukken.

Experimenteer met je eigen eiwitrepen door bijvoorbeeld andere noten, gojibessen of extra kokos toe te voegen. Geef ze zo je eigen favoriete smaak!



NB: Omdat er pindakaas in de repen zit, zouden ze officieel GOK-oranje zijn. Aangezien ze per reep minder dan 5 gram koolhydraten bevatten, eet ik toch een reep in een GOK-groene maaltijd. Ik krijg er geen trek op en kan er de hele ochtend op vooruit. Experimenteer zelf hoe jouw lichaam reageert!

3 opmerkingen:

  1. Hoi Martine. Je hebt het over een broodvorm. Hoe groot is die wel niet. Kun je de maat doorgeven. Ben bang dat die van mij veel te groot is. Vast bedankt voor dit weer lekkere recept.
    Rita

    BeantwoordenVerwijderen